Barmhartigheidskoek, ofwel de ‘Koek van Barmhartigheid’ is een zoet en tegelijkertijd hartig lekkernij dat uitstekend geschikt is als traktatie bij bijeenkomsten in het Heilig Jaar van Barmhartigheid. Vanwege het succes is het recept van de koek op deze website opgenomen onder inspiratie.
De koek is zelf thuis te maken met onderstaande recept. Het werk van Barmhartigheid “De hongerigen voeden” krijgt met deze koek beslist een extra betekenis 😉
Recept
Ingrediënten bij bakblik van 30×37 cm
250 gr plantaardige margarine
150 gr rietsuiker
250 gr volkorenbloem
100 gr havermout / moutzemelen
2 el kaneel
Snufje zout
5 eieren
300 gr bruine basterdsuiker (donkerbruin)
100 gr patentbloem
15 gr bakpoeder (= 2 zakjes)
100 gr zonnepitten
150 gr geraspte kokos
200 gr gedroogde abrikozen
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180⁰C.
- Meng margarine, volkorenbloem, havermout, snufje zout en wat kaneel tot een stevig mengsel.
- Druk het mengsel in een met bakpapier bekleed bakblik.
- Bak deze laag in 15 min. bruin.
- Snijd de abrikozen in kleine stukjes. (tip: eerst in reepjes knippen en deze in kleine stukjes knippen)
- Klop voor de bovenlaag eieren en basterdsuiker met de mixer luchtig.
- Spatel bloem, bakpoeder, kokos, abrikozen en zonnebloempitten erdoor.
- Spreid uit over de eerste laag en bak in 20 min. af.
Mocht je een kleiner bakblik gebruiken van 23×23 cm gebruik dan van alles de helft, eieren is dan 2 stuks. Als je direct na het bakken de koek in kleinere stukken snijdt, is het gemakkelijker te doen.
Eet smakelijk!