Barmhartigheid als kans om dichter bij jezelf, bij de ander en bij God te komen

In het Heilig Jaar van Barmhartigheid waren we maandag 15 februari in de kerk van Hengstdijk bijeen voor de eerste lezing. Deze eerste lezing werd verzorgd door Leo Fijen, bekend als presentator bij de RKK en als historicus. Er waren deze avond ruim 100 personen aanwezig. Naast de lezing leidden ook de gesprekken tijdens en na de pauze tot nieuwe inspiratie. Leo Fijen vertelde boeiend, indringend en fascinerend.

Een korte weergave:

Het is belangrijk om in je eigen heilige ruimte te komen. Zorgen dat je zelf zo geraakt wordt, dat je in je eigen innerlijk kan komen.

‘In stilte kun je een eigen huisje bouwen in je hart. Jaag niet door in je leven, maar trek je per dag een uurtje terug in stilte. Zo kan er ruimte komen om God te ontmoeten.’ Fijn deelde dit huisje in je hart in: ‘de hal van het wachten (wachten is met aandacht leven!) De deurpost (buigen, want als je buigt voor de ander, kan de ander dichter bij jou komen). Ruimte maken voor de tafel (van samenkomst, zo ook de tafel in de liturgie, vieren dat Christus tot ons komt). Heelheid van de schepping (dit is nodig om vrij te worden voor God). De emoties worden herschept en als laatste de kelder. Daar onder de vloer in de kelder is spinrag. Terug naar spinnenwebben in ons leven zoals teleurstellingen, ruzie, enz. Je spinnenwebben van je bestaan opruimen. Erken de vrede met de schaduwen van je bestaan. Dit is een plek waar je zelf alleen en God kunnen komen.’

Klik hier om het uitgebreide verslag te lezen en de foto’s te bekijken.