Zonovergoten Mariaroute

door Annemie de Loos-Brijs

Zondag 8 mei: Moederdag. Een temperatuur waarvan we 2 weken terug alleen nog maar konden dromen. En … de jaarlijkse Mariaroute, die dit jaar in het teken stond van de 7 werken van Barmhartigheid.

Rond 13u30 verzamelden zich zo’n 30 fietsers, goed ingesmeerd tegen de felle zonnestralen, aan de startplaats: de kapel van O.L. Vrouw ter Eecken in Kapellebrug. Pater Reurs opende de middag met een gebed van de paus voor het jubeljaar van de Barmhartigheid. Bij elke kapel zou er aandacht worden geschonken aan één van de barmhartigheidswerken. En omdat er die middag gefietst werd over de Belgische bodem werd vóór het startsein het mooie Vlaamse Marialied ‘liefde gaf U duizend namen’ door iedereen uit volle borst meegezongen.

Voor deze 9de editie werd dus gekozen voor een grensoverschrijdende route. Zes Vlaamse Mariakapelletjes zouden we bezoeken en met wat hulp van mensen uit verschillende dorpen kregen we enige informatie over het ontstaan ervan. Na een korte rit doorheen het bos kwamen we in De Klinge (O.L. Vrou Tereecken), waar pater Reurs stilstond bij ‘de hongerigen voeden‘. Natuurlijk mocht een tientje van de rozenkrans, gebeden tot Maria, Moeder van Barmhartigheid, niet ontbreken en konden we meezingen met een strofe uit het lied ‘Wij groeten U, o Koningin’ en verder in de tocht ‘Wees gegroet, o Sterre’. Dit bidden en zingen zou steeds bij elke kapel herhaald worden.

De tocht werd verdergezet naar Meerdonk, waar er iets verteld werd over ‘de dorstigen laven‘. dir werd even letterlijk opgevat, met dank aan fruitbedrijf Casteels uit Clinge, dat ons trakteerde op een sappige appel om de innerlijke mens van wat broodnodig vocht te voorzien.

Langs rustige wegen door Vlaamse polders ging het richting Verrebroek en kwamen we bij een klein kapelletje (O.L. Vrouwkapel van de Braakstraat) waar stil werd gestaan bij ‘de naakten kleden‘.

D_MG_1818_bewerkt-1oor de brandende zon en ondertussen ongeveer 15km gereden te hebben, keken we uit naar een korte drink- en plaspauze. In een klein dorpscafé, dat al gauw de bijnaam kreeg van het derde en een half kapelletje, konden we daarvoor terecht. Na een ruim kwartier werd enkele meters verder het vierde ‘echte’ kapelletje (O.L. Vrouw Spaans fort) bereikt. Daar kwam het wel meest actuele barmhartigheidswerk ter sprake ‘de vreemedlingen opnemen‘.

Met het havengebied in zicht naderden we Kieldrecht waarbij aan een kapelletje tegen een boom (O.L. Vrouw Middelares) het 5de werk ‘de zieken verzorgen‘ werd toegelicht.

Hierna moest de auto waarin 4 mensen die via dit vervoer de tocht meemaakten en de ‘bezemwagen’ met EHBO hulp even een andere route nemen om uit te komen bij de laatste Belgische stopplaats waar zich in de Singel een grote kapel (O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand) bevindt en waar er kon geluisterd worden naar ‘de gevangenen bezoeken‘.

zo kwamen we stilaan terug op bekend terrein en werd via de mooie Koningsdijk richting Clinge gefietst om tenslotte tegen de klok van 17u weer in Kapellebrug aan te komen. Naar jaarlijkse gewoonte werd bij het eindpunt een korte afsluitende viering gehouden, maar niet alvorens we nog iets vernamen over het laatste werk ‘de doden begraven‘. Met tenslotte een korte lezing uit het evangelie van Lukas en de zending en zegen door pater Reurs werd deze mooie middag afgesloten. En eveneens naar goede gewoonte wachtte ons tot slot een ‘welgekomen’ verrassing; in de tuin werden we getrakteerd op een drankje met, hoe kon het ook anders, een stuk ‘barmhartigheidskoek’. Met dank aan de organisatie keerde iedereen rond 17u30 weer huiswaarts, al stiekem uitkijkend naar volgend jaar: een ‘jubileumeditie’.

Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van de fietsroute.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.