Hulst brengt bezoek aan Oudenbosch

Door Corrie vd Manacker

Een dag in Oudenbosch…

basiliek OudenboschIn het kader van het Heilig Jaar van Barmhartigheid verzamelde zich een groep van 23 mensen, ’s morgens vroeg om 10.00u op 14 juli 2016 bij de St. Willibrordus Basiliek van Hulst. Van daaruit zijn we om 10.15 u. vertrokken met als eind bestemming de H.H. Agatha en Barbara Basiliek in Oudenbosch. Maar voordat we daar arriveerden, hebben we met z’n allen een koffiestop gehouden bij de Wouwse Tol, om daarna weer met z’n allen door te rijden naar Oudenbosch.

Eenmaal in de Basiliek van Oudenbosch gearriveerd, werden we hartelijk verwelkomd door diaken Peter Hoefnagels. Een Oecumenisch middaggebed volgde. Dit middaggebed wordt mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers en pastorale beroepskrachten van de Protestantse Gemeente Oudenbosch en de parochie van de H. Bernardus van Clairvaux. Deze dag was de voorganger mevr.Charlotte Inkelaar-de Mos, de lector van deze dag was mevr. Monique Huurdeman – Boulanger.

Op de voorkant van het liturgieblaadje stond geschreven:

Mensen die de Herder volgen, zijn geen domme schapen…..

Het thema van deze dag was Psalm 23: De Heer is mijn Herder. De openingstekst begon als volgt:

Als pelgrims zijn we in ons leven onderweg.
God wil ons begeleiden als een Herder die zijn schapen kent en voor hen zorgt.
Willen en durven wij ons door deze Herder laten begeleiden?

Er werd gezongen en gebeden. Door deelnemers van de groep werden kaarsjes aangestoken, waarbij een intentie werd uitgesproken o.a. voor de kinderen en kleinkinderen dat zij het geloof mogen vinden, voor de zieken. De lezing uit de bijbel werd genomen uit: Johannes 10:11-18: De goede Herder

Na het middaggebed zijn we met z’n allen naar de crypte van de kerk gegaan, daar werd ons een lunch aangeboden met daarbij een echt Brabants worstenbroodje, die smaakte heerlijk!
Daarna zijn we terug de kerk in gegaan, daar wachtte ons een gids, dhr. Jan Bedaf, die enthousiast en levendig vertelde over pastoor Willems Hellemons die een grote liefde had voor de paus en de stad Rome. Door hem is de bouw van deze H.H. Agatha en Barbara Basiliek van start gegaan. De architect, Dr. P. Cuijpers, ontwierp het kerkgebouw, dat zestien keer kleiner is dan de St. Pieter in Rome.

uitleg 2 Jan Bedaf OudenboschDe voorkant van de basiliek is ontworpen door Prof. G.J. van Swaaij, die het front van de St. Jan van Lateranen te Rome als model had uitgekozen. Er valt over deze kerk veel te vertellen, voor meer informatie verwijs ik u dan ook naar de website van de kerk: www.basiliekoudenbosch.nl

Vervolgens zijn we na de uitleg van de gids, terug naar de crypte gegaan. Daar werden ervaringen uitgewisseld over de barmhartigheid activiteiten in Hulst en Oudenbosch. Er werd ons door diaken Peter Hoefnagels en gids dhr. Jan Bedaf het – een en ander- verteld over: Hoe de barmhartigheid te promoten?

In de basiliek van Oudenbosch houden ze op de eerste zaterdag van de maand een gebedsdienst in het kader van Barmhartigheid. De avonden hebben iedere keer een ander thema o.a. zieken bezoeken, hongeren voeden (voedselbank), gevangenen bezoeken, naakten kleden. Er zijn gebed- en vergevingsmomenten. Ook het in gesprek gaan met de mensen die de vieringen bezoeken, is een onderdeel daarvan. Na de vieringen is er gelegenheid tot aanbidding van het Heilig Sacrament. De stichting Promotie Basiliek verzorgt rondleidingen in de kerk, en er is de museumwinkel waar een uitgebreid assortiment te vinden is op religieus gebied. In Hulst worden ook aan groepen rondleidingen gegeven die de Heilige Sint Willibrordus Basiliek komen bezoeken. In de straalkapellen van deze basiliek zijn alle onderdelen van de barmhartigheid vertegenwoordigd. Er zijn/worden allerlei activiteiten georganiseerd, neem daarvoor ook eens een kijkje op deze site.

Wij waren vandaag te gast in de Basiliek van Oudenbosch, ook wij in Hulst mogen een tegen bezoek verwachten van een groep mensen uit Oudenbosch, in het kader van het jaar van Barmhartigheid.

Na afscheid genomen te hebben van de mensen, die ons vandaag zo gastvrij hebben ontvangen in de kerk van Oudensbosch, zijn we met zijn allen nog naar de museumwinkel gegaan. Na onze inkopen, zijn we met zijn allen naar de dorpsbrasserie Tivoli gelopen (dit is een voormalig Broederhuis van de broeders van Saint Louis) en we hebben gezamenlijk nog koffie en/of frisdrank gedronken. Daarna namen de groepen afscheid van elkaar en gingen we weer huiswaarts. Na een mooie, intensieve luister en kijkdag in de kerk van Oudenbosch.

Een bezoek aan deze twee basilieken is zeker de moeite waard.

Hartelijk dank aan de mensen van de werkgroep Heilig Jaar van Barmhartigheid, pastoor Wiel Wiertz, Cecile van Tiggelen en Marjo van den Boomen die deze dag hebben georganiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.