Door Jan van Wijk
Seniorenreis naar de basiliek in Hulst
Op dinsdag 14 juni 2016 werd de jaarlijkse seniorenreis gemaakt. Dit keer stond een bezoek aan de Sint-Willibrordusbasiliek in Hulst centraal.
Vanuit Bergen op Zoom vertrokken rond 13 uur twee bussen met pelgrims naar het Zeeuws-Vlaamse stadje Hulst. Maar liefst over de honderd reizigers maakten de bedevaart mee. Na aankomst in de basiliek werd een eucharistieviering gehouden, waarbij zelfs twee vicarissen voorgingen, namelijk Paul Verbeek en zijn collega Wiel Wiertz. Voor de muzikale inbreng zorgde de Lievevrouwecantorij onder leiding van dirigent Christian Blaha. In zijn overweging ging Paul Verbeek in op het leven Lidwina van Schiedam, omdat het haar feestdag was. Na op jonge leeftijd een ernstige val op het ijs te hebben gemaakt, kwam Lidwina voor de rest van haar leven in bed terecht. Gedurende tientallen jaren heeft Lidwina laten zien hoe er een weg is te vinden als er een tegenslag in het leven komt. Paul stelde zich de vraag wat er tijdens een ziekenbezoek kan gebeuren: Wie sterkt wie? Doet de bezoeker dit de zieke of juist andersom? Paul Verbeek merkt menig keer het laatste … Zegt dit niet veel over de instelling van de zieke om in staat te zijn anderen een steuntje te geven?
Tijdens de viering werd de hymne van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid gezongen en dit bleek een heel passende keuze te zijn. Immers, in de basiliek was op duidelijke wijze zichtbaar gemaakt wat de raakvlakken zijn tussen de werken van barmhartigheid en de hedendaagse problematiek van onder meer vluchtelingen en armlastige mensen.
Na de eucharistieviering werd er koffie en thee met een heerlijke koek geserveerd en vervolgens bezochten de Bergse pelgrims de basiliek. Tijdens hun rondgang maakten zij kennis met de tentoonstelling in De Librije in het jaar van barmhartigheid. Ook kreeg de kamer met de kerkschatten veel bekijks.
a het uitgebreide bezoek aan de basiliek stond een verblijf op een terras op het programma. Daar werd niet alleen wat gedronken, maar ook teruggeblikt naar de indrukken die het imposante kerkgebouw bij de bezoekers hadden nagelaten. Tegen half zes stapten de bedevaartgangers weer in de bussen om de terugreis te maken. Met belevenisvolle indrukken gingen de Bergse pelgrims naar huis.