Berending in Gambia

In het kader van het Jaar van Barmhartigheid hebben we dit jaar ook veel contact gehad met Amnesty.

Ik wil jullie het verhaal van Trudy en Cees niet onthouden.

Begin dit jaar zijn wij op bezoek geweest bij een vriendin in Gambia die daar voor het tweede jaar op rij een paar maanden vrijwilligerswerk deed in een medische post. We waren in het zuidwesten van Gambia, het plaatsje Berending. Ook Trudy heeft daar, als ex-verpleegster, een paar dagen meegewerkt. Er is daar gebrek aan zowat alles en met beperkte hulpmiddelen wordt er zo goed en kwaad als het gaat de nodige zorg geboden. Wat ons vooral opviel was dat de mensen die naar onze normen zeer arm zijn, enorm vriendelijk waren en gelukkig met wat ze wel hadden.

We bezochten daar op een zondagmorgen ook het katholieke kerkje. De mis zou om 9:00 uur beginnen, dus wij waren er een kwartiertje eerder. Geen kip te zien, maar even na tienen kwam de pastoor in een oud autootje aanrijden. Hij moest die ochtend ook nog in 3 andere dorpen de mis doen… Er werd met een fiets crank op een ijzeren koker geslagen en de omwonende katholieken kwamen naar de kerk! Het kerkje is een zeer eenvoudig opgetrokken gebouwtje. Binnen aan de muur hangt een Kruisweg met uitgeknipte platen uit een boek, vergeeld, half vergaan en verschillende keren met plakband opnieuw weer aan de muur bevestigd.

We werden hartelijk ontvangen, er komen daar zelden mensen van buiten de parochie, en moesten na de mis nog even bij dorpelingen op bezoek om samen met de onderpastoor een glaasje palmwijn te drinken.

In januari gaan we terug om in de kerkmuur een bronzen kerkklok op te hangen die ik met behulp van het Bisdom Breda heb kunnen aanschaffen. Ook heb ik van een gesloten kerk in Eindhoven het Godslampje gekregen en op Marktplaats heb ik een complete 120 jaar oude kruisweg kunnen kopen en die ‘tropenbestendig’ gemaakt zodat deze platen niet zullen verweren.

Voor de medische post hebben we verband en medicijnen verzameld die daar goed van pas zullen komen.

Trudy en Cees, heel hartelijk dank voor jullie verhaal. Als ik een rondleiding langs de werken van Barmhartigheid vertel ik jullie verhaal ook steeds. Ik hoop dat jullie nog veel spullen mogen verschepen. Een oproep is zeker op zijn plaats en m.n. verband en medicijnen zijn van harte welkom. Contact is mogelijk via pastoriehulst@zeelandnet.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.