Zeeuwse reis naar Lourdes

Maandagochtend 26 sept 2016 6 uur in de ochtend vertrekken er vanuit Hulst 30 personen naar Lourdes. Lourdes, wat zullen we er vinden? Ieder gaat op weg met zijn eigen gedachten. Het is niet zo maar een reis. Meer dan de helft is al meerdere malen in Lourdes geweest. Zo’n 10 personen gaan voor de eerste maal naar Lourdes. De grot, de drie boven elkaar gebouwde kerken, de H. Mis in de Pius X kerk, de Lichtprocessie, de Sacramentsprocessie, de grote en kleine Kruisweg. Indrukwekkend.

We hadden het geluk er deze week aanwezig te zijn met de nationale bedevaart uit Italië. Zo’n 20.000 Italianen liepen rond in Lourdes. Dit viel niet op behalve dan toen de H. Mis werd opgedragen in de Pius X kerk met al deze mensen. Een viering, waarin een kardinaal uit Italië voorging, maar waar ook pastoor Wiertz met nog zo’n 100 priesters mee voorgingen.

En wat te denken van de Sacramentsprocessie over de Esplanade en de Lichtprocessie waar al deze mensen ook meeliepen in een zee van lichtjes op een donkere avond met veel gebed en gezang. Indrukwekkend, we geraakten niet uitgepraat.

Een opsomming is snel gemaakt, maar vele mensen maakten soms meer dan één keer per dag de weg naar de grot. Velen vonden hier hun rust, zij stonden stil bij hun eigen gedachten, dachten aan hun dierbaren en naasten, dachten aan een zieke en nog zoveel andere zaken.

Deze week van samenzijn bracht een ontmoeting met elkaar, gaf verwondering, verbondenheid en gezamenlijkheid. Ook de hulp en aandacht aan elkaar bracht emotionele momenten met zich mee. Het samenzijn in het geloof werd zonder veel woorden heel sterk ervaren door een ieder.

Op de laatste dag werd de reis afgesloten in Nevers. Hier is Bernadette (Soubirous) in het klooster gegaan en in 1879 op 36 jarige leeftijd overleden. Sinds 3 augustus 1925 wordt het lichaam van Bernadette bewaard in een glazen schrijn in de kapel van het oude Sint-Gildardklooster van Nevers.

Het was een reis om niet te vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.